Kasvot

 

Yläluomileikkaus

Yläluomileikkaus on yleisin plastiikkakirurginen silmäluomien leikkaus jonka avulla on mahdollista tehokkaasti piristää ja nuorentaa ulkonäköä. Ikääntyessä yläluomien iholle tulee ylimääräistä ihoa ja poimuja, jotka tyypillisesti aiheuttavat raskaat yläluomet ja väsyneen ilmeen kasvoille. Tavallisesti raskaat yläluomet alkavat häiritsemään 40-60 vuotiaana. Usein naisilla silmäluomien ikääntymismuutokset aiheuttavat ongelmia myös meikatessa. Ajan saatossa ylimääräinen iho yläluomissa alkaa huomaamatta peittämään silmän näkökenttiä ja usein saattaa aiheuttaa myös päänsärky ja migreeni oireita.

Yläluomileikkauksessa eli lippaluomileikkauksessa korjataan yläluomien ikääntymismuutokset ja poistetaan ylimääräinen iho yläluomista, jolloin palautetaan nuorekas ilme kasvoille ja normaalit silmien näkökentät, jolloin usein myös päänsärky oireet helpottuvat. Joskus yläluomien leikkaukseen yhdistetään kulmakarvojen kohotus tai otsankohotus, jotta saadaan toivottu lopputulos. Yläluomien leikkaus toimenpide tehdään normaalisti paikallispuudutuksessa ja tyypillinen toipumisaika on 1-2 viikkoa. Yläluominleikkaus on mahdollista tehdä esteettisin tai lääketieteellisin perustein, jolloin potilas on oikeutettu myös sairauslomaan toipumisajalta.

 

Alaluomileikkaus

Alaluomien iho on ohuempi kuin muutoin kasvoilla, jonka vuoksi varhaiset ikääntymismuutokset alkavat helposti näkyä alaluomissa jo varhaisella aikuisiällä. Alaluomien turvotus ja ylimääräinen iho poimuuntuessa aiheuttaa kasvoille usein väsyneen ilmeen. Alaluomien turpeus voi aiheuttaa niin sanotut silmäpussit, mutta joskus ongelma voi olla myös erilaiset kuopat ja uurteet alaluomissa.  Alaluomileikkauksessa palautetaan silmäpussirasvan ja alueen ihon tasapaino. Yleensä ihoylimäärä voidaan poistaa, mutta useimmiten korjataan alueen rasvaa, joko rasvaa siirtämällä, poistamalla tai lisäämällä rasvakudosta alueelle. Toimenpiteen leikkaustekniikka riippuu alaluomien ongelman laajuudesta ja anatomisista rakenteista. Alaluomienleikkauksen yhteydessä yleensä korjataan myös yläluomet. Alaluomen ongelmia on mahdollista hoitaa myös laserilla, täyteaineella tai rasvansiirrolla. Alaluomileikkaus on yläluomileikkausta vaativampi okuloplastinen leikkaus, jonka vuoksi huolellinen ongelman kartoitus ja hyvä toimenpide suunnitelma on aina tärkeä ennen alaluomileikkausta. Alaluomien korjaus toimenpiteet tehdään yleensä paikallispuudutuksessa esteettisin perustein, mutta toisinaan ongelmiin voi liittyä lääketeteellisiä ongelmia, jolloin alaluomileikkaus on sairaudenhoitoa ja potilas on oikeutettu sairaslomaan toipumisajalta.

 

Kasvojen kohotus

Kasvojen kohotus eli niin kutsuttu facelift tehdään yleensä esteettisin perustein ja sen tavoitteena on nuorentaa kasvoja ja ilmettä. Kasvojen kohotus toimenpiteellä tarkoitetaan usein keskikasvojen ja kasvojen alaosan ihon ja ihonalaiskudoksen (SMAS-superficial musculo aponeurotic system) kohotusta siten, että nuorekkaampi ulkonäkö voidaan saavuttaa. Esimerkiksi leukapielien ihoylimäärästä aiheutuvia juonteita ja ihopusseja voidaan hoitaa kasvojen kohotusleikkauksen avulla. Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Vastaanottokäynti on tarpeellinen myös leikkauksesta toipumiseen tarvittavan informaation suhteen. Kaunis, luonnollinen, mutta kuitenkin näkyvä lopputulos voi olla haasteellinen saavuttaa, joten asiakkaan on hyvä etukäteen varmistua leikkauksen tavoitteista ja kirurgin näkemyksestä leikkauksen suhteen. Huomattavaa kasvojen kohotukseen liittyen on myös se, että kasvojen ikääntymismuutoksia voidaan hoitaa tilanteesta riippuen myös pienemmillä toimenpiteillä kuten laser-hoidolla, täyteaineinjektiolla tai rasvansiirrolla.

 

Kulmakarvojen ja otsan kohotus

Otsan ja kulmakarvojen kohotuksilla (Frontal lift ja Brow lift) nostetaan kirurgisesti laskeutuneita kulmakarvoja ja parannetaan silmien näkökenttää sekä yläluomien toiminnallisuutta. Yläluomet, kulmakarvat ja otsa ovat samaa niin kutsuttua esteettistä yksikköä, jolloin koko kompleksin arvioiminen on tarpeellista toimenpiteitä tälle alueelle suunnitellessa. Otsankohotus voi olla tarpeellinen jo nuorellakin iällä ja perinnöllisessä gelsoliiniamyloidoosissa (PGA) tai kasvohermohalvaus potilaalle toimenpide on lääketieteellisesti perusteltu. Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti.

 

Kaulan kohotus ja leuan muotoilu

Kaulan kohotus tehdään yleensä aina kasvojen kohotuksen yhteydessä, mutta kaulan kohotusta on mahdollista tehdä myös erikseen. Usein tavoitteena on saada kiristettyä kaulan löystynyttä ihoa ja/tai hoitaa ja häivyttää kaulan ihonpoimujen muotoa sekä palauttaa leuan kadonnutta muotoa. Kaulan iho löystyy tai poimuttuu yleensä joko ikääntymisen tai voimakkaan laihtumisen yhteydessä. Kaulalle voi ilmaantua myös ihonalaisen lihaksen erkaantumisesta ja löystymisestä aiheutuvaa pussukkaa kaulalle. Joskus ongelmana voi olla ylimääräinen rasvakudos leuanalla eli niin sanottu kaksoisleuka, jolloin pelkällä kaulan rasvaimulla voidaan parantaa kaulan muotoa. Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Vastaanottokäynti on tarpeellinen myös leikkauksesta toipumiseen tarvittavan informaation suhteen. Kaulan alueen hoidossa voidaan käyttää tilanteesta riippuen myös pienempiä toimenpiteitä kuten rasvansiirtoa tai muita injektiohoitoja. Usein myös eri leikkaustekniikoita voidaan yhdistellä parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

 

Korvalehtien korjaukset

Hörökorvilla tarkoitetaan korvalehden normaalia suurempaa korvalehden ulkonemista kallosta ulospäin. Normaalin ja poikkeavan korvalehden ulkonemisen raja on liukuva ja yksilöllinen. Korvalehtien hörötys ei ole yleensä merkki sairaudesta. Häiritseväksi koettu korvalehtien asento saattaa olla synnynnäinen tai esimerkiksi trauman aiheuttama. Korvalehtien asentoa voidaan korjata kirurgisin keinoin ja yleensä leikkauksen tavoitteena on saada korvalehdet vähemmän huomattavaksi. Korjaustekniikka määräytyy sen perusteella, mistä korvalehden ulkoneva asento johtuu.  Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Vastaanottokäynti on tarpeellinen myös leikkauksesta toipumiseen tarvittavan informaation suhteen. 

Nykyään korvalehtiin tehdään monenlaisia kosmeettisia toimenpiteitä ja lävistyksiä, jonka seurauksena korvalehtien arpikorjaukset ovat varsin yleisiä toimenpiteitä. Arpeutumat johtuvat tavallisesti korvanlehtien lävistyksistä. Korvalehden kaikki osat ovat varsin alttiita myös arven liikakasvulle ja joskus lävistyksen tai muun syyn seurauksena korvanlehteen syntyy epätoivottu ja häiritsevä arpi tai jopa arpikasvain eli keloidi. Arpikasvaimen hoito on haasteellista ja usein tarvitaan kirurgisen poiston lisäksi myös muuta liitännäishoitoa.  Parhaallakaan hoidolla ei voida välttämättä taata lopullista hoidon onnistumista.  Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Vastaanottokäynti on tarpeellinen myös leikkauksesta toipumiseen tarvittavan informaation suhteen. 

Erilaisten lävistysten seurauksena korvalehtien muoto saattaa olla myös muuttunut ja iho voi esimerkiksi olla venyttynyt, jolloin kirurginen korvanlehden muodon palautus voi tulla kyseeseen. Usein korvalehtien muoto on palautettavissa kirurgisesti varsin luonnolliseksi. Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on kuitenkin tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Vastaanottokäynti on tarpeellinen myös leikkauksesta toipumiseen tarvittavan informaation suhteen.

 

Rasvansiirto kasvoihin

Rasvansiirtoa on viimeaikoina kehitetty monella tavalla ja rasvansiirto on myös toimenpiteenä niinikään yleistynyt huomattavasti viime vuosina. Rasvaa voidaan siirtää oman kehon alueelta toiselle tarpeen mukaan. Omaa rasvaa käytetään laajalti esteettisten syiden lisäksi lääketieteelisiin tarpeisiin. Yleisimpiä rasvansiirtokohteita ovat kasvot ja rinnat. Rasvansiirrosta ei jää suuria arpia ja yleensä toimenpiteet voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Hieman tavoitteesta ja kohde alueesta riippuen rasvansiirto voi olla mahdollinen hoikallakin ihmisellä. Rasvansiirto on yleisesti ottaen varsin turvallista, mutta etenkin tiettyjen alueiden toimenpiteisiin voi liittyä vakaviakin komplikaatioriskejä. Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on kuitenkin tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti. Vastaanottokäynti on tarpeellinen myös leikkauksesta toipumiseen tarvittavan informaation suhteen.

 

Buffaloplastia

Buffaloplastiassa kirurgisesti kohotetaan ylähuulta ja siten muotoillaan ylähuulen puna-aluetta. Toimenpiteen ei-kirurgisena vaihtoehtona voidaan käyttää hyaluronihappohoitoa pistoksena. Vastaanottokäynti ja hoitoarvio on kuitenkin tarpeellinen ennen leikkausta, jotta riskeistä ja leikkauksella saavutettavista tavoitteista ja hyödyistä voidaan varmistua kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisesti.